Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-02@11:13:04 GMT

غفلت شاعران از فضیلت‌های امام علی (ع)

تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۶۷۲۱۶۲

غفلت شاعران از فضیلت‌های امام علی (ع)

عبدالجبار کاکایی می‌گوید: شاعران دیروز بیشتر به فضایل امام علی (ع) می‌پرداختند؛ اما امروزی‌ها بیشتر به بارگاه، ضریح، شفا و زیارت و مناره و چیزهایی که معمولا در بین عامه مردم مرسوم است می‌پردازند و به حکمت، دانش، توانایی‌های ذاتی و معنویت امام علی (ع) نزدیک نمی‌شوند.

به گزارش جماران، این شاعر درباره پرداختن به حضرت علی بن ابی طالب (ع) در شعر دینی ما اظهار کرد: در همه دوره‌های تاریخی ایران بعد از سقوط خلافت امویان به موازات رشد شعر فارسی دری همواره نام امام‌ علی (ع) به عنوان یکی از صحابه گرانقدر رسول اکرم (ص) با مسائلی مثل فضیلت، دانش، خطابه و شجاعت در شعر مطرح شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او با اشاره به شعرهایی از مولانا درباره امام علی (ع) مانند «او خدو انداخت در رویی که ماه/ سجده آرد پیش او در سجده‌گاه» و «در شجاعت شیر ربانیستی/ در مروت خود کی دانی کیستی» گفت: توصیفات مولانا از امام علی (ع) به حد اعجاب نزدیک می‌شود، گویی انسانی اسطوره‌ای را توصیف می‌کند که از دلایل گسترش این فرهنگ گفتمان کمال‌یافته ادبیات عرفانی بوده است.

کاکایی با بیان این‌که دستگاه فکری عرفان از قرن دوم شکل گرفته و گسترش یافته است گفت: اغلب فرقه‌های عرفانی که گرایش صوفیانه داشته‌اند نسب خود را به امام اول شیعیان به لحاظ دعاها و خلوت‌هایی که داشت، می‌رسانند. در واقع تفکرات آن‌ها میراث معنوی است که از امام علی (ع) به جا مانده است؛ در همه قلمرو جامعه اسلامی اربابان تصوف و صاحبان خانقاه‌ها و کسانی که گرایش صوفیانه‌ داشتند مولای خود را با شعار «لا فتی الا علی، لا سیف الا ذوالفقار» می‌شناختند.

او همچنین درباره‌ فرهنگ عرفانی گفت: این فرهنگ بر دو اصل توحید و انسان کامل استوار است، که این اندیشه‌ها در ذیل امام‌شناسی تعریف می‌شود. بعدها اندیشمندان و متفکران بزرگی آمدند و این تفکرات را در چهارچوب آموزه‌های شیعی به ما یاد دادند. گرایش به امام علی (ع) از دیرباز وجود داشته و او مظهر انسان کامل در شعر فارسی به دلیل فرهنگ عرفانی است.

این شاعر افزود: شباهت بین شخصیت‌های شیعی و شخصیت‌های عارف در ادبیات ما به قدری نزدیک به هم است تا جایی که صوفی و علوی مشتبه می‌شوند. مثلا در «گلستان» سعدی آمده است: «شیادی گیسوان بافت که من علوی‌ام»؛ در واقع این حرف در مخالفت با کسانی است که تظاهر به علوی‌گری می‌کنند و شکل درویش به خود گرفته‌اند. یا ناصرخسرو می‌گوید: «گیسوی من به سوی من ندوریحان است/ گر به چشم تو همی تافته مار آید / من تولا به علی دارم کز تیغش / بر منافق شب و بر شیعه نهار آید».

او با بیان این‌که گرایش عمومی فرهنگ و تفکر جامعه‌ ایرانی به امام علی (ع) است اظهار کرد: توجه به ایشان در فرهنگ ایرانی در دوره‌های متاخر هم وجود داشته است. مثلا در دوره صفوی بیشتر به امام علی (ع) پرداخته‌اند و مناقب علوی در این دوره مرسوم شده است. در دوره قاجار با وجود این‌که صوفی‌گری دوباره رشد کرد همواره ذکر نام مولا علی ورد لبان درویشان،‌ هیات‌ها و مجالس دینی بوده است. در روزگار ما نیز کمابیش نام حضرت علی (ع) برجسته‌ترین نامی‌ است که در بین مناقب‌نویسان و کسانی که متمایل به ادبیات دینی و مذهبی هستند وجود دارد.

کاکایی تاکید کرد: عموما در شعرهای دینی امروز بیان احساسات در ساحت هیجانات است و برجسته‌سازی مرز مذاهب درون دین اسلام و شعر امروز در حوزه‌ اندیشه عمق ندارد زیرا تنها بیان احساسات سطحی بین انسان‌هاست که به نام ائمه (ع) خرج می‌شود. به عنوان مثال شعری را که درباره امام زمان (عج) است می‌توان به شخص دیگری تقدیم کرد. در واقع دانش و بینشی در پشت این شعرها نیست و فقط هیجان‌های انسان‌هاست.

او درباره‌ پرداختن به شهادت حضرت علی (ع) در شعرهای مذهبی نیز گفت: شاعران امروزی به این مبحث بسیار می‌پردازند. همان‌طور که گفتم در شعر گذشتگان فضایل امام علی (ع) نقل می‌شد اما شاعران امروز در شعرهای‌شان به شخصیت‌ فیزیکی می‌پردازند که شهادت امام علی (ع) یکی از این موضوعات است؛ مثلا فرق شکافته حضرت مولا که بارها در ‌غزل و رباعی به آن پرداخته شده است، یا لحظاتی که امام علی (ع) به سمت مسجد کوفه می‌روند و قاتل خود را بیدار می‌کنند. مثلا شهریار می‌گوید «پیشوایی که به شوق دیدار/ می‌کند قاتل خود را بیدار».

این شاعر تاکید کرد: سکانس شهادت امام علی (ع) رایج‌ترین سکانس موجود در شعر دینی امروز است، که البته به نظر من حدی دارد. نباید فضایل امام علی (ع) مورد غفلت قرار گیرد. باید ببینیم گذشتگان ما چه چیزی در حضرت علی (ع) می‌دیدند که امروزی‌ها قادر نیستند آن را رصد کنند.

او در ادامه یادآور شد: شاعران باید فضایل امام علی (ع) و دعای معروف کمیل را به غزل و شعر نو فارسی تبدیل کنند و بیان خاصی از شخصیت حضرت علی (ع) داشته باشند؛ اما چنین نیست و می‌بینیم که رفتن حضرت علی (ع) به مسجد کوفه و بیدار کردن قاتل‌شان، فرق شکافته و ضریح و گنبد و بارگاه و ...مسائل دیگر مورد توجه شاعران است. همه این مسائل توصیفی است و شعر امروز ما دست و دلش به همین حرف‌ها گرم است.

کاکایی با بیان این‌که «نهج‌البلاغه» می‌تواند یکی از منابع تغذیه شعر ما باشد اظهار کرد: در «نهج‌البلاغه» معارف به دو دسته مهم تقسیم می‌شوند؛ یکی مباحث توحیدی و دیگری مباحث اجتماعی و زندگی جمعی بشر است. این دو موضوع در این کتاب به کرات نقل شده اما در شعر ما به شدت جایش خالی‌ است. یعنی شاعران ما به این دو رویکرد امام علی (ع) توجه ندارند. این مسئله مانند پنجره‌ای است رو به آسمان مهتابی که شاعران به جای این‌که مهتاب را رصد کنند به پنجره نگاه می‌کنند.

او افزود: دو افق نگاه امام علی (ع) توحید و عدالت اجتماعی‌است اما شاعران امروز چقدر از توحید و عدالت می‌گویند؟ شاعران شخصیت فیزیکی و فرق شکافته‌ حضرت علی (ع) را می‌بینند. ما باید افق نگاه ائمه (ع) را معیار و ملاک خود قرار دهیم. توصیف فردی آدم‌ها نیاز و ضرورت است اما تا جایی که جای جنبه‌ معنوی و فضایل علمی و عرفانی را نگیرد.

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۶۷۲۱۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

غفلت در بهره‌برداری از میادین مشترک نفت و گاز، چه بر سر آینده اقتصاد می آورد؟

به گزارش خبرآنلاین منابع نفت و گاز محدودند و هر روز هم از میزان‌شان کاسته می‌شود و از سوی دیگر، سوخت‌های فسیلی به واسطه تأثیرات سوئی که بر زیست‌بوم کره زمین می‌گذارند، اگر جایگزین مطمئنی برای‌شان پیدا شود، جایگاه و ارزش خود را در صنعت و اقتصاد جهان از دست خواهند داد؛ چنان‌که امروز شاهد گسترش سوخت‌های پاک و انرژی‌های سبز هستیم؛ ازاین‌رو حتی این احتمال وجود دارد که زودتر از آنکه منابع نفت و گازمان تمام شود، بی‌ارزش و بی‌مشتری بماند.

روزنامه شرق نوشت: پس چاره چیست و چه باید کرد؟ خرج‌کردن منابع و سرمایه‌های ملی در کشور به چنان مرز بحرانی رسیده که دیگر قطعا زمان و فرصت نداریم که چرخ را از نو اختراع کنیم و نسخه‌های بی‌مایه و فاقد پشتوانه اجرائی و عملیاتی ارائه دهیم. تنها گزینه پیش‌رو، گام‌زدن در مسیر تجربه‌های امتحان‌ پس‌داده و به ثمر نشسته است. تجربه همان‌هایی که مانند ما منابع خدادادی دارند، چه در داخل کشورشان و چه در میادین مشترک؛ اما با نگاهی متفات، درآمدهای حاصل از فروش نفت و گازشان را در عوض هزینه‌کرد برای بودجه‌های جاری به کانال‌های سرمایه‌گذاری هدایت‌ کرده و امروز، فصل خوشه‌چینی‌شان رسیده؛ کشورهایی مانند نروژ یا همسایگانی مانند امارات و قطر.

نفت و گاز برای این کشورها سرمایه ملی بوده، سرمایه را سرمایه‌گذاری کردند و هزینه‌های‌شان را هم از کنار همان سرمایه‌گذاری‌ها تأمین می‌کنند؛ نگاهی که شاید در کشور ما با راه‌اندازی حساب ذخیره ارزی و بعد هم صندوق توسعه ملی گام‌های نخستینش برداشته شد؛ اما از همان گام نخست و قدم اول فراتر نرفت؛ چراکه این مهم، نیازمند عزمی ملی و خواستی همگانی است؛ اینکه منابع ملی را به کانال سرمایه‌گذاری هدایت کنیم تا حق آیندگان را هم حفظ کنیم و سهم آنها را هم پیش‌خور نکنیم، نیازمند همراهی و همگامی همه سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیران و مجریان است.

صندوق توسعه ملی در مدت قریب به سه سال گذشته سعی بر آن داشته تا این مفهوم را برای تمام ارکان اقتصادی کشور تبیین و تفهیم کند که کارکرد و اساسنامه این صندوق، ایفای نقش در کسوت یک صندوق بین‌نسلی است تا منابع ملی را سرمایه‌گذاری کرده، خلق ثروت و ارزش کند و در نهایت، هم ساکنان امروز و هم اهالی فردا را منتفع سازد؛ اما نه‌تنها شاهد همراهی و همگاهی نبوده؛ بلکه تمام انرژی و ظرفیت‌هایش را صرف آن کرده تا سنگ‌هایی را که پیش پایش نهاده‌اند، بردارد؛ آن‌هم برای آینده فرزندان این سرزمین. افق روشن صندوق توسعه ملی که با عنوان حکمرانی نوین مطرح شد و چشم‌اندازش وصول مطالبات ملی و معوق و هدایت در راستای ارزش‌آفرینی برای مردم ایران بوده، امروز به جنگی فرسایشی بدل شده است‌.

و اما در میانه این کشمکش، آنچه ذبح می‌شود، منفعت مردم ایران ‌ است و بدون‌تردید برنده بازی، همسایگانی هستند که از تعلل و بی‌عملی ما سود می‌برند؛ سرمایه‌گذاری صندوق توسعه ملی در میادین مشترک نفت و گاز به منظور افزایش برداشت از منابعی که همسایه با تمام توان و ظرفیت از آن برداشت می‌کند، فرصت طلایی برای خلق ثروت و افزایش سرمایه و منابع ملی بود؛ فرصتی که با تنگ‌نظری و بخشی‌نگری به اضمحلال رفت و تنها کشورهایی را که با آنها میادین مشترک داریم، شادمان کرد.

کشوری مانند قطر که میدان گازی پارس جنوبی را با ما به اشتراک دارد، نه‌تنها با تمام توان و ظرفیت در حال برداشت است؛ بلکه همواره و هرروزه سرمایه‌گذاری در این میدان را افزون می‌کند تا کاهش افت فشار در پی برداشت‌ مستمر، حجم تولید و صادرات‌شان را کاهش ندهد؛ اما ما در این سوی مرز تنها اقدامات آنها را به نظاره نشسته‌ایم و قدم از قدم برنمی‌داریم. بحمدالله توجیه‌ها و بهانه‌ها جور است: کشور در شرایط تحریم است و توان سرمایه‌گذاری تازه را نداریم و الخ... . اما صندوق توسعه ملی دقیقا در چنین شرایطی طرحی را ارائه داد که حجم بالایی از سرمایه‌ها را به میادین مشترک نفت و گاز گسیل می‌کرد و حاصلش افزایش برداشت درخورتوجه از میادین بود که هم سرمایه ملی را افزون می‌کرد و هم با پرداخت سهم دولت، گشایشی ایجاد می‌کرد و مرهمی می‌شد بر اقتصاد ملی؛ اما حیف و صد حیف که منفعت ملی فدای بخشی‌نگری شد.

23302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901962

دیگر خبرها

  • غفلت در بهره‌برداری از میادین مشترک نفت و گاز، چه بر سر آینده اقتصاد می آورد؟
  • طریقه خواندن نماز شب و فضیلت آن
  • معلمان اگر در کارشان غفلت کنند سرنوشت یک جامعه به خطر می‌افتد
  • شعر فارسی فلسطین به دست عرب زبانان نمی‌رسد
  • فضای مجازی سبب شده تا از تربیت فرزندان غفلت شود
  • زیباترین شعر‌ها از شاعران بزرگ و معاصر درباره معلم به مناسبت روز معلم
  • پاسخ آیت‌الله فیاضی به سؤالی پیرامون رفع اضطراب
  • خاطره مجری برنامه مشاعره از شاعران بنام ایران
  • ارمغان روانشناسان و مشاوران، بهرورزی و فضیلت مندی در زندگی
  • ارمغان روانشناسان و مشاوران، بهرورزی و فضیلت مندی در زندگی